Khamis, 18 Oktober 2012

Puding labu





Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni nk jumpa seseorang, puas memikir apa yg patut nk buatkan untuk 'buah tangan'. Emmm......tengok ada labu, gula melaka pun ada. Apa lagi, puding labulah jawabnya!!!!. Puding ni asalnya resepi dari bloger Indonesia tapi tak ingat sapa, dah lama saya copy dan dah banyak kali membuatnya. Kalau ikut resepi asal, habis punah puding saya.....adunan gula melaka bersatu ngan adunan labu.So, saya pun menambahlah apa2 yg patut. Adunan labu tu memang lembut sbb dicampur dgn meringue......lembut dan ringan je. Kene hati2 bila nk letak adunan gula melaka tu. Kalau menjadi......memang cun kejadiannya!!!!. Jom kita intai.......


PUDING LABU
Olahan:UDA


Bahan A:
200gm labu kuning(direbus dan dilecek halus)
300ml santan
50gm gula pasir
2 1/2st serbuk agar2
1st serbuk jelly
1 helai daul pandan
pewarna kuning

Bahan B:
3 biji putih telur
1/4st garam
50gm gula pasir


Caranya:
1. Masak bahan A hingga mendidih. Ketepikan.
2. Guna mixer, pukul bahan B hingga gebu (pukul telur + garam dulu baru masuk gula)
3. Bila dah gebu, masuk bahan A ke dalam bahan B, pukul sebati.
4. Masuk adunan kedalam acuan pilihan dan sejukkkan dlm peti ais.
5. Pastikan adunan tersebut betul2 memenuhi ruang dlm acuan, jangan ada lompong.
6. Bila dah betul2 sejuk dan mengeras, baru masak gula melaka.


Bahan Gula Melaka:
500ml air
125gm gula merah @ gula melaka
2st serbuk agar2
1st serbuk jelly 1helai daun pandan

Caranya:
1. Masak gula, air dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Tapiskan.
2. Masak semula, campurkan agar2 dan jelly. Masak hingga mendidih.
3. Keluarkan adunan labu dari peti ais, curahkan perlahan2 adunan gula melaka (curah ketika masih panas).
4. Pastikan dalam acuan, adunan labu bhg bawah dan adunan gula melaka di atas.
5. Jika adunan gula melaka turun ke bahagian bawah bemakna, ada bahagian yg lompang atau adunan labu belum betul2 sejuk so, ia akan terapung.



SELAMAT MENCUBA










Tiada ulasan:

Catat Ulasan