Rabu, 17 Oktober 2012

Jejari Roti




Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni 1 Zulhijjah....sesapa yg berpuasa, selamat berpuasa. Kalau boleh, berpuasalah hingga 9 Zulhijjah, besar pahalanya. Bila cakap pasal berpuasa, macam2 terpikir, apa nak makan masa brbuka. Ada orang suka berbuka dengan makan yg berat, ada yg sebaliknya, ambil yg ringan2 dulu. Apa kata, cuba resepi roti ni.....sedap sangat!!!!. Resepi ni saya jumpa kat majalah lama2. Saya tak ikut 100% sbb, guna apa yg ada kat rumah je. Senang membuatnya. Jom kita intai resepi ni.....








JEJARI ROTI
Sumber: Majalah Jelita Januari 1998
Olahan : UDA

Bahannya:

Roti putih secukupnya (potong 3)
Bijan secukupnya
1 biji telur (dipukul guna whisk)
1cawan udang popeye basah
2 tangkai daun sup (dipotong2)
serbuk lada hitam @ lada sulah Ajishio
2sb tepung jagung
1sb sos tiram


Caranya:
1. Campurkan udang, daun sup, lada hitam @ lada sulah, tepung jagung dan sos tiram kedalam telur yg telah di pukul tadi hingga menjadi pes. Gaul rata dan rasakan garamnya.
2. Ambil roti yg di potong tadi, bubuh pes diatasnya dan tabur bijan.Buat sampai habis pes.
3. Simpan dalam peti ais selama 30 minit, keluarkan dan goreng dalam minyak hingga kekuningan.
4. Sedap dimakan dengan sos ketika masih panas.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan